Απλά ψητά παντζάρια στο φούρνο (χωρίς φλούδα!)

By | November 20, 2023

Τα ψητά παντζάρια είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά προετοιμασίας γευμάτων. Αυτή είναι η αγαπημένη μου μέθοδος και απλή συνταγή για ψήσιμο παντζαριών στο φούρνο και δεν απαιτείται ξεφλούδισμα.

«Λατρεύω τα παντζάρια τόσο πολύ», μου είπε πρόσφατα ένας φίλος μου σε ένα ορεκτικό για παντζάρια που μοιραστήκαμε σε ένα εστιατόριο. «Αλλά φαίνονται να είναι τόσο πόνος».

Μπορούσα να καταλάβω γιατί το είπε αυτό.

Οι πρώτες μου εμπειρίες μαγειρέματος παντζαριών ήταν αρκετά καταστροφικές.

Πρώτα δοκίμασα να τα βράσω στον ατμό, χωρίς να συνειδητοποιήσω πόσο μαγείρεμα χρειάζεται για να μαλακώσει κάτι τόσο σφιχτό όσο ένα παντζάρι.

Στη συνέχεια δοκίμασα το ψήσιμο. Ξεφλουδίστε και στη συνέχεια ψήστε. Το ίδιο το ξεφλούδισμα ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περίμενα – τα δάχτυλά μου συνέχιζαν να γλιστρούν και έσπαγα ακόμη και μια άρθρωση – και χρειάστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά μετά, με κατακόκκινα χέρια, έβαλα τα παντζάρια στο φούρνο. Τα ψητά παντζάρια που προέκυψαν ήταν καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο τρυφερά όσο ήλπιζα.

Ένιωσα σαν πολλή δουλειά για όχι μεγάλη ανταμοιβή.

Μετά έμαθα πώς να ψήνω παντζάρια στο φούρνο τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και όλα άλλαξαν.

Ψητά παντζάρια σε αλουμινόχαρτο

Γιατί το να κάνεις ψητά παντζάρια en papillot αλλάζει το παιχνίδι;

Βασικά, το τύλιγμα των παντζαριών σε αλουμινόχαρτο διατηρεί λίγη υγρασία ενώ μαγειρεύονται. Αυτή η υγρασία βοηθά τα παντζάρια να γίνουν ιδιαίτερα γλυκά και τρυφερά.

Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα να διευκολύνει την αφαίρεση της φλούδας από τα παντζάρια μετά το ψήσιμο.

Τέλεια γλυκά και τρυφερά παντζάρια + χωρίς επίπονο ξεφλούδισμα = σημαντική νίκη, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου.

Υπάρχουν περισσότερα. Αυτή η μέθοδος ψησίματος παντζαριών στο φούρνο ελαχιστοποιεί την ανάγκη για πρόσθετο λάδι ή καρύκευμα.

Ουσιαστικά, μπορείτε να αλατοπιπερώσετε τα παντζάρια όπως θέλετε αφού τα ψήσετε. Αύριο θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για τουρσί παντζάρια που φτιάχνω σχεδόν πάντα με την παρτίδα μου με ψητά παντζάρια.

Αλλά αν το μόνο που ψάχνετε είναι τρυφερά, πλήρως μαγειρεμένα παντζάρια χωρίς επιπλέον φλούδες, θα τα πάρετε. Μπορείτε να τα καρυκεύσετε περισσότερο ή να αφήσετε την απλή, γλυκιά γεύση τους να λάμψει.

Πώς να φτιάξετε ψητά παντζάρια στο φούρνο (χωρίς να τα ξεφλουδίσετε)

Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να ετοιμάζω ψητά παντζάρια γιατί είναι υπέροχα απλός. Εδώ είναι τα βήματα.

Τα ωμά, μη αποφλοιωμένα κόκκινα παντζάρια κάθονται σε ένα λευκό μπολ σερβιρίσματος.Τα ωμά, μη αποφλοιωμένα κόκκινα παντζάρια κάθονται σε ένα λευκό μπολ σερβιρίσματος.

Βήμα 1: κλαδέψτε τα παντζάρια σας

Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε τα παντζάρια σας, αλλά σας προτείνω να τα κόψετε: μόνο τις κορυφές και (αν έχουν) τις μακριές άκρες στο κάτω μέρος.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πράσινα παντζάρια για να τα σοτάρετε ως συνοδευτικό, να τα προσθέσετε στα ζυμαρικά κ.λπ.

Ένα μικρό ταψί αλουμινίου χωράει λαχανικά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.Ένα μικρό ταψί αλουμινίου χωράει λαχανικά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.

Βήμα 2: Αλείφουμε ελαφρά τα παντζάρια με λάδι και τα τυλίγουμε

Ήρθε η ώρα να ενθουσιαστείτε!

Τοποθετήστε κάθε κομμένο παντζάρι σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλο για να τυλίξετε το παντζάρι.

Στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρά το παντζάρι με λίγο ελαιόλαδο ή αβοκάντο. δεν χρειάζεσαι πολλά, μόνο λίγη στρώση. Αυτό θα βοηθήσει τις φλούδες να γλιστρήσουν τελικά μετά το ψήσιμο.

Αν είναι πιο εύκολο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέι ελαιόλαδου ή αβοκάντο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κομμάτι αλουμινόχαρτο για να τυλίξετε σφιχτά το παντζάρι. Συνήθως στρίβω την κορυφή για να δημιουργήσω ένα είδος μικρής σφράγισης.

Βήμα 3: ψητό

Τώρα θα ψήσετε τα παντζάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 400°F / 200°C για 45-60 λεπτά ή μέχρι να μπορέσετε να ξετυλίξετε τα παντζάρια και να τα τρυπήσετε αρκετά εύκολα με ένα πιρούνι ή μαχαίρι.

Τα μικρά παντζάρια θα χρειαστούν μόνο 40 λεπτά ψησίματος, ενώ τα πολύ μεγάλα παντζάρια μπορεί να χρειαστούν περίπου 75 λεπτά.

Βήμα 4: Ψύξτε

Απλώς αφαιρέστε τα παντζάρια από το φούρνο και αφήστε τα να καθίσουν για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστείτε. Το κρύο νερό θα συμμετάσχει στο επόμενο βήμα, οπότε είναι εντάξει αν παραμείνει αρκετά ζεστό.

Τα ψητά παντζάρια μόλις ξεφλουδίστηκαν.  Τα ξεφλουδισμένα παντζάρια βρίσκονται σε ένα άσπρο πιάτο.Τα ψητά παντζάρια μόλις ξεφλουδίστηκαν.  Τα ξεφλουδισμένα παντζάρια βρίσκονται σε ένα άσπρο πιάτο.

Βήμα 5: Αφαιρέστε τις επιφάνειες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό

Εδώ είναι το διασκεδαστικό μέρος: ξεφλούδισμα χωρίς προβλήματα.

Αφαιρέστε κάθε παντζάρι από το αλουμινόχαρτο του και, ενώ το κρατάτε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε το δέρμα.

Αυτό πρέπει να γίνει αβίαστα. Αν παρατηρήσετε ότι ένα κομμάτι φλούδας έχει κολλήσει επίμονα στο παντζάρι, χρησιμοποιήστε λίγη περισσότερη δύναμη ή χρησιμοποιήστε για λίγο τον αποφλοιωτή λαχανικών. (Σπάνια το χρειάζομαι.)

Μια μεγεθυμένη φωτογραφία μαγειρεμένων σκούρων μωβ-κόκκινων ριζών λαχανικών.Μια μεγεθυμένη φωτογραφία μαγειρεμένων σκούρων μωβ-κόκκινων ριζών λαχανικών.

Βήμα 6: Στεγνώστε και αποθηκεύστε

Τώρα μπορείτε να στεγνώσετε τα παντζάρια και να τα αποθηκεύσετε. Μερικές φορές τις αποθηκεύω ολόκληρες και άλλες τις κόβω σε κομμάτια πριν τις αποθηκεύσω. Και οι δύο επιλογές είναι κατάλληλες.

Τα μαγειρεμένα παντζάρια διατηρούνται έως και 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Νομίζω ότι είναι ένα ιδιαίτερα ωραίο λαχανικό για προετοιμασία. Μπορείτε να φτιάξετε αυτήν τη συνταγή την Κυριακή (είναι αρκετά γενναιόδωρη, χρησιμοποιώντας δύο ολόκληρα τσαμπιά παντζάρια) και να απολαύσετε τα λαχανικά ρίζας όλη την εβδομάδα.

Εβδομάδα vegan

Απολαύστε τη χαρά να τρώτε σπιτικά γεύματα κάθε μέρα με τις χορταστικές και υγιεινές συνταγές του Εβδομάδα vegan.

Είτε έχετε τρεις, δύο ή ακόμα και μόλις μία ώρα, η Vegan Week θα σας δείξει πώς να μαγειρεύετε ομαδικά ποικίλα, πολύχρωμα και ανακουφιστικά γεύματα το Σαββατοκύριακο.

Έχει σημασία το χρώμα των παντζαριών που χρησιμοποιώ;

Οχι. Η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει με διάφορες ποικιλίες παντζαριών.

Έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο παρασκευής ψητών παντζαριών με χρυσό, κόκκινο και παντζάρι chiogga, και λειτουργεί καλά κάθε φορά.

Εάν χρησιμοποιείτε μωρά παντζάρια, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το χρόνο ψησίματος στο μισό, αλλά η συνταγή θα λειτουργήσει το ίδιο.

Τι πρέπει να κάνω με τα ψητά παντζάρια μου;

Θεέ μου, υπάρχουν τόσες πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις για τα παντζάρια μόλις μαγειρευτούν.

Συχνά προσθέτω παντζάρια σε τυχαία μεσημεριανά μπολ και σαλάτες σε μέγεθος γεύματος. Κάνουν ακόμη και μια διασκεδαστική (και πολύχρωμη) προσθήκη στα ζυμαρικά.

Διαφορετικά, εδώ είναι μερικές συνταγές στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια:

Ναι, κέικ σοκολάτας και παντζάρι. Είναι νόστιμο και ένας εξαιρετικός λόγος για να φτιάξετε αυτά τα απλά ψητά παντζάρια όποτε μπορείτε.

Τα ψητά κόκκινα παντζάρια έχουν γίνει γεύμα και αποθηκεύονται σε ένα διαφανές γυάλινο δοχείο αποθήκευσης.

Απλά ψητά παντζάρια στο φούρνο (δεν απαιτείται ξεφλούδισμα!)

Συγγραφέας – Gena Hamshaw

Ωρα προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 5 λεπτά

Αποδόσεις: 4 φλιτζάνια

  • 2 συστάδες κόκκινα, κίτρινα ή παντζάρια Chioggia (περίπου 3 λίβρες/1,4 κιλό)
  • Ελαιόλαδο ή αβοκάντο
  • Τρίψτε και κόψτε τα παντζάρια σας.

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F / 200°C.

  • Τρίψτε τα παντζάρια σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια τυλίξτε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο. Μεταφέρετε τα τυλιγμένα παντζάρια στο έτοιμο ταψί και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν τελείως όταν τα τρυπήσετε με ένα μαχαίρι, για 45 έως 60 λεπτά. Αφήστε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, 15 έως 20 λεπτά.

  • Περάστε τα κρύα παντζάρια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ενώ αφαιρείτε τη φλούδα τους. Στεγνώστε τα παντζάρια.

  • Αφήστε τα ψητά παντζάρια ολόκληρα μέχρι να χρειαστούν ή ψιλοκόψτε, κόψτε σε φέτες ή ετοιμάστε τα όπως θέλετε. Τα μαγειρεμένα παντζάρια διατηρούνται έως και 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Όπου μένω, τα παντζάρια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Αλλά η περίοδος αιχμής τους στα βορειοανατολικά εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Με άλλα λόγια, είναι μια υπέροχη στιγμή για να ζήσετε τη γλύκα και την τρυφερή υφή των ψημένων παντζαριών.

Ελπίζω αυτό το άρθρο, όσο απλό κι αν είναι, να σας ενθουσιάσει (και ίσως να σας καθησυχάσει) σχετικά με τη δημιουργία τους.

xo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *